Уманський НУС | сьогодні: 14.04.2024

СЕЛЕКЦІЙНА ЦІННІСТЬ ВИДІВ ПШЕНИЦІ (М’ЯКА, СПЕЛЬТА, ШАРОЗЕРНА, ПЕТРОПАВЛОВСЬКОГО) ЗА ХЛІБОПЕКАРСЬКИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ ЗЕРНА

Автор(и) Криштопа Н. І., аспірант, , Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва
Богуславський Р. Л., кандидат біологічних наук, , Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва
Любич В.В., кандидат с.-г. наук, викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна
Рубрика Агрономія
рік 2019 номер журналу Випуск 94 Частина 1
сторінки 221-231 індекс УДК 631.527:633.111:664.6
Індекс DOI 10.31395/2415-8240-2019-94-1-221-231 (Лінк)
Аннотація Проаналізовано селекційну цінність зерна представників видів пшениць (м’яка, спельта, шарозерна, Петропавловського) за вмістом білка, клейковини, індексом її деформації, якістю хліба. Встановлено, що в зерні пшениці спельти вміст білка змінюється від 15,7 до 27,1 %, вміст клейковини – від 34,5 до 59,7 % з ІДК 85–110 од. ВДК, у зерні пшениці шарозерної відповідно від 15,8 до 22,0 %, від 33,4 до 49,9 % з ІДК 74–100 од. ВДК, у зерні пшениці Петропавловського – від 12,9 до 17,5 %, 28,4 до 38,7 % з ІДК 93–94 од. ВДК. Зерно досліджених видів пшениць має високі хлібопекарські властивості.
Ключові слова пшениця м’яка, пшениця спельта, пшениця шарозерна, пшениця Петропавловського, білок, клейковина, якість хліба
Завантажити файл    (завантажень: 354)